Over Jac

Jac. Smolders wordt al snel in verband gebracht met zeefdrukken.
Dat is vrij logisch, want zeefdrukken vormen het hoofdbestanddeel van zijn werk. Sinds de eindjaren tachtig maakt hij dat karakteristieke, kleurrijke werk.


De omschrijving “Bedwongen expressie” slaat dan ook vooral op zijn zeefdrukwerk. Weliswaar ontstaat het werk als vrije expressie, toch wordt

de vormgeving beteugeld door de techniek van het gebruikmaken van uitgesneden sjablonen. Daardoor ook ontstaan de egale, heldere, scherp omrande kleurvlakken.


Het werk straalt eenvoud uit, maar het is geraffineerd in kleurstelling en compositie. Het wekt een dierenwereld tot leven die het ene moment
aandoenlijk en vertederend is en het andere moment hard en agressief. Het is altijd open en uitnodigend en het beschikt over een veelzijdige vormentaal. Opvallend zijn de veelvuldig terugkerende dieren in het werk, vooral katten en vogels in relatie met elkaar.

Het is duidelijk geïnspireerd door kindertekeningen. Dat is te zien aan het gebruik van felle, heldere kleuren, eenvoudige vormen en 'fout' perspectief.
Mede daardoor is er een duidelijk verwantschap met het werk van 'Cobra', al onderscheidt het zich door een strakkere belijning.

Via deze website maakt u kennis met dit werk, maar ook met de andere disciplines, zoals het schilderwerk en enkele nog beschikbare houten objecten.